Dagens Industris Henrik Mitelman konstaterar att arbetslösheten går ner i världen, vilket han anser är ett positivt konjunkturtecken.

ANNONS

”Dessvärre riskerar Sverige att halka efter”, varnar han.

Han pekar på att såväl Tyskland som Danmark och USA, som han tycker är jämförbara länder, utvecklas bättre än Sverige och att Sverige borde dra lärdom av framgångarna.

”Dessvärre – för Sverige – lär gapet mellan dem och oss vidgas när den svenska regeringen inte vill ta till sig vad som faktiskt fungerar. För även om det är komplex materia finns det några gemensamma nämnare bakom de tyska, danska och amerikanska framgångarna”, skriver Mitelman och framhåller att Reinfeldts regering fick i gång sysselsättningen – trots svåra tider.

”Den nuvarande regeringen går i motsatt riktning med otidsenliga skattehöjningar på arbete. Och när allt detta kombineras med uselt fungerande integration blir resultatet förödande.”

Att arbetslösheten inte börjat öka än beror enligt DI-skribenten på att ”Sverige är dopat med minusränta i högkonjunkturen och att de nyanlända inte syns i statistiken eftersom de vägras inträde på arbetsmarknaden av regeringen och de fackliga organisationerna som bara värnar om existerande medlemmar”.

Mitelman slår fast att Riksbanken bör gör som USA – ”lätta på den penningpolitiska gasen”. Det borde gjorts för länge sedan, anser han.

”Någon inflationsbrasa är inte på intågande, men kombinationen av lägre arbetslöshet än normalt, exceptionellt låga styrräntor och en ganska normal inflationstakt i början på konjunkturlyftet är besvärande.”

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Ingves rasar mot politikerna [Dagens PS] >

LÄS ÄVEN: Riksbankens inflationsmål bör ändras [Dagens PS>