Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl uppmanar LO att vända sig till hans organisation snarare än politiker. Han hänvisar till den svenska modellen. ”Är du för, så går du inte till riksdagen eller EU och begär politiska förändringar”, säger han.

I en intervju med tidningen Arbetet vänder sig branschorganisationen Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl till fackförbunden LO och PTK. Han är kritisk till att LO ”hoppade av” förhandlingar gällande LAS (lagen om anställningsskydd) som skedde mellan parterna i höstas.

Nu uppmanar han fackförbunden att slå mynt av den svenska traditionen med förhandlingar mellan näringsliv och fackförbund.

”Är du för eller mot den svenska modellen? På riktigt, inte bara när den svenska modellen ska lovsjungas på scenen? /…/ Är du för, så går du inte till riksdagen eller EU och begär politiska förändringar. Vi tar inte kortsiktiga vinster som politiken skulle kunna ge oss. För oss är det per definition bättre med en bred uppgörelse med LO och PTK”, säger han till Arbetet.

”Poltikerna börjar tröttna”

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är kritisk till flera av de förändringar som planeras i LAS-lagen, vilka presenteras måndag 1 juni. Bland annat handlar det om att det blir lättare att säga upp personal.

Mattias Dahl menar att det är logiskt om politiker tar på sig frågan om LAS, men anser att det inte behöver vara nödvändigt.

ANNONS
ANNONS

”Om vi parter misslyckas varenda gång, årtionde efter årtionde, är det rimligt att politikerna till slut säger: Okej, vi måste uppdatera regelverken. Och nu är signalen otroligt tydlig: Politikerna börjar tröttna”, säger han.

Läs mer: De nya LAS-reglerna: Detta vet vi hittills [Dagens PS]