Enligt Alectas beräkningar är många av världens börsbolag övervärderade. ”Vi får ett lägre marknads­värde på vårt innehav relativt vad marknaden anger”, säger Alectas vd Magnus Billing, till Di.

annons
annons

Bolagen i aktieportföljen står för temperaturökningar på mellan två och tre grader, och eftersom priset sätts i enlighet med vetenskapen så tappar portföljens marknadsvärde upp till 48 procent.

Bolagens utsläpp måste minskas för att hålla sig inom ramen för Parisavtalet. Det är pensionsbolaget som på egen hand har testat sina tillgångar med fokus på klimatrelaterade risker. Resultatet kan få bolaget på nya tankar framöver.

”Vi får ett lägre marknads­värde på vårt innehav relativt vad marknaden anger”, säger Alectas vd Magnus Billing, till Di. 

Sjunkande marknadsvärde 

Om bolagen inte agerar på ökade kostnader för koldioxid och minskar sina utsläpp så sjunker aktieportföljens marknads­värde med 29 procent vid 2­-gradersmålet. De bolag som inte funderar på hur ska minska sina utsläpp kan få det hett om öronen inom kort.

”De bolag som har en seriös och konkret plan och ställer om med tillräcklig hastighet är vi gärna med och stödjer som investerare”, klargör Mag­nus Billing.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Alecta investerar 4,25 Mdr i första gröna obligationen