Ja, det är knappast någon vanligt Medelsvensson som bor i den pampiga 100-miljonerkronorsvillan i exklusiva Bygdøy utanför Oslo.

ANNONS

Här lever Gunhild Stordalen med sin make, hotellmagnaten Petter A Stordalen, och sina tre bonusbarn. På terrassen står en jättelik Buddhafigur i plast som lyser i olika färger på kvällarna.

”Den syns ända inifrån Oslo. Vi har fått många klagomål från folk som tycker att den stör”, säger Gunhild Stordalen.

I en stor intervju med DI Weekend berättar hon att hon – även om det visserligen var Petter som bestämde att det inte fick vara hund – är van med grisar inomhus. Gunhild är uppvuxen långt ute på landet tillsammans med två syskon och en hel drös med olika djur. Föräldrarna var miljöaktivister, den ene civilingenjör och den andra läkare, och Gunhild följer nu troget i deras fotspår.

Faktum är att hon varit miljökämpe sedan åttaårsåldern. Den stora skillnaden är att hon i dag har helt andra ekonomiska förutsättningar och en betydligt större arena.

I maj i år lyckades hon samla världens ledande experter inom mat, miljö och hälsa tillsammans med en hel drös globala ledare från näringsliv och politik. Inte mindre än 400 personer från 28 länder samlades under Eat Stockholm Food Forum-dagarna för att diskutera världens utmaningar inom området.

ANNONS
ANNONS

Just nu arbetar hon febrilt med att förbereda nästa Eat-seminarium, som går av stapeln i New York i samband med FN:s klimattoppmöte i september.

Gunhild Stordalens stora mål är att göra Eat Forum till ett lika stort och välrenommérat event som World Economic Forum är för ekonomi. I stället för Davos ska Stockholm stå som huvudarena, skriver tidningen. 

”Nu törs jag faktiskt säga så högt. Nu när vi fått Lee Howell, chefen för World Economic Forum, i vår rådgivande styrelse”, säger hon i intervjun.

”Stockholm är inte bara Nordens största stad utan har på många sätt blivit ett globalt gravitationsfält för hållbarhet. Dessutom är Sverige ett av de få länder som har lyckats skapa NBP-tillväxt samtidigt som ni reducerat utsläppen. Ni har visat att det går”, säger Gunhild Stordalen.

Under studietiden ägnade hon sig åt upplysningsarbete kring ungas sexualitet i norska radion NRK. Hon arbetade även som modell parallellt med sina studier vid Oslo universitet.

Även om hon uppenbarligen är extremt målmedveten, var planen aldrig att träffa en miljardär och bli kär. Hon berättar att hon efter att de börjat träffas pressade miljardären hårt i ett ”korsförhör”. Delade han verkligen hennes vision om att rädda planeten? Var han verkligen inte en ”cynisk kapitalist”?

ANNONS
ANNONS

Men Petter Stordalen hade i flera år redan visat ett brinnande engagemang i miljö- och klimatfrågor och har bland annat kedjat fast sig i en bro i en Greenpeaceaktion år 2002 och gjort olaga intrång vid Malmøykalven i protest mot giftigt avfall i Oslofjorden (2007).

Minst 10 procent av vinsten från hotellkedjan Nordic Choice investeras i dag i olika projekt inom miljö och klimat.

Morgongåvan efter bröllopet 2010 bestod inte av juveler, utan av grundandet av välgörenhetsstiftelsen Stordalen Foundation. Eller som Gunhild själv uttrycker det i DI Weekend:

”Jag ville inte ha diamanter och skit.”