Den 27 januari den internationella minnesdagen för Förintelsens offer.

ANNONS

Det har nu gått 70 år sedan Auschwitz befriades men trots alla fruktansvärda minnen går enligt Micael Bindefeld utvecklingen i dag åt fel håll.

”Att de här krafterna har blossat upp igen efter bara 70 år och tar sig så extrema former, är oerhört skrämmande. Jag tänker mycket på min familj, det känns som att de har fått sätta livet till två gånger”, säger mingelgurun till tidningen.

När Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen nu för första gången delar ut stipendium är skådespelaren Sara Sommerfeld en av mottagarna.

”Tillsammans med producenten Johan Romin får hon finansiering till en tv-dokumentär om hennes farmor, som överlevde Auschwitz”, säger Micael Bindefeld till Dagens Industri.

Flera finansmän, däribland Sven Hagströmer och Mats Qviberg, har lämnat bidrag till stiftelsen och Prins Carl Gustafs stiftelse kommer också att ge stöd ett antal år framöver.

I styrelsen sitter kändisar som DN:s chefredaktör Peter Wolodarski, Norstedts ordförande Ewa Schwartz Grimaldi, Stiftelsen Expos vd Daniel Poohl, Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg och Eskil Franck, överintendent på Forum för levande historia.

Micael Bindefeld, som själv har släktingar som mördades av nazister, konstaterar att han byggt upp en ”position i samhället” och att han länge gått och funderat på vad han ska göra med sina miljoner.

”Den dagen jag inte lever längre kommer lejonparten av mina pengar att gå till stiftelsen”, berättar Bindefeld för Expressen.

Till en början donerar Bindefeld fem miljoner kronor.

ANNONS
ANNONS

”Med åren har jag skapat mig en plattform och dessutom, med mina mått mätt, en förmögenhet som jag delvis kan avvara. Jag har inga egna barn och stiftelsen blir därmed mitt sätt att efterlämna något som bär mina värderingar”, säger han till DI.

LÄS MER: Bindefelds förmögenhet bevarar minnet av Förintelsen (Dagens Industri, kräver inloggning) »

LÄS MER: Bindefelds släktingar mördades av nazister (Expressen) »