LO:s ordförande Susanna Gideonsson att anser att höjningen av a-kassan med 240 kronor i månaden bör bli permanent. ”Det är ta mig fanken inte mer än rätt att man satsar på att den allmänna välfärden fungerar”, säger hon. 

annons
annons

Susanna Gideonsson anser att förändringarna gällande arbetslöshetsersättningen och karensdagen vid sjukdom ska vara införda i budgeten som presenteras nästa månad.

Karensdagen, som innebär en ersättningslös dag för den anställde vid sjukdomsfall, slopades i mars – en förändring Gideonsson vill se bli permanent.

I maj införde regeringen också en höjning av a-kassans månadsersättning på 240 kronor, från och med dag 101. Gideonsson välkomnar även detta besked.

”Det gör på inget sätt samhället bättre att människor blir fattiga för att de förlorar jobbet”, säger hon till TT

”Fel att ha en stupstock”

Hon vill också att tidsgränserna för sjuklöneutbetalningar bör förlängas.

”Det är bara ohemult att ha en stupstock, ett datum för när man ska vara frisk”, säger hon. 

Hon menar att flera av de som är långtidssjukskrivna har fått försämrade vårdmöjligheter under coronakrisen och att detta förändrar situationen.

Får kritik av Liberalernas ledare

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni är kritisk till Gideonssons förslag.

ANNONS
ANNONS

”Vi måste satsa mer på arbetslinjen och då måste a-kassan vara en omställningsförsäkring, inte en försäkring att leva långsiktigt på”, säger hon. 

Regeringen har inte utlovat några förändringar av a-kassan eller sjukersättningen, men en reform av a-kassan är inskriven i januariavtalets åtaganden.

Läs mer: Ministern: Låt anställda slippa karensdag framöver [Dagens PS]