Det säger en karriärcoach apropå karriärlusten bland medelålders.

71 procent av svenskarna i åldern 40–55 år vill byta arbetsgivare eller yrkesroll, enligt Folkuniversitetets Mitt-i-karriären Barometer 2017, en undersökning som genomförts årligen sedan 2013, framgår det i ett pressmeddelande.

Endast 13 procent söker dock aktivt nytt jobb. Den främsta anledningen är att de inte vet vad de vill jobba med.

”Ända sedan vi började med undersökningen har vi sett att många upplever en frustration i sin jobbsituation. Det som sticker ut är att många vill ta sig vidare, men saknar verktyg för att lyckas. Här har vi ett ansvar att bidra med kurser och kunskap som förändrar”, säger Mona Lanneskog, marknadschef på Folkuniversitetet Stockholm.

Många svenskar saknar en karriärplan
Barometern 2017 visar att många svenskar (43 procent) inte har något mål med yrkeslivet, en ökning på 7 procentenheter sedan 2016. 37 procent känner sig oinspirerade och 42 procent anser att det är svårt att hantera arbetsbelastningen. Varannan svensk vill lära sig att utnyttja sina styrkor bättre.

ANNONS
ANNONS

”Livet är för kort för att ha tråkigt på jobbet. Faktum är att det är ganska lätt gjort att sätta upp mål för karriären och göra en plan för hur man når dit. Man behöver lära sig att känna efter, strukturera upp och få syn på mönster. Sen brukar kraften att förändra komma av sig själv”, säger Charlotte Hågård, karriärcoach och föreläsare på Folkuniversitetet Stockholm.

Det finns dock en grupp som trivs bättre än andra med sin arbetssituation – egna företagare. Endast 14 procent är intresserade av att lämna jobbet som egenföretagare.

Undersökningen är genomförd av marknadsundersökningsföretaget YouGov. Mellan den 1–8 augusti 2017 har sammanlagt 1021 intervjuer genomförts med män och kvinnor 40–55 år som är anställd/egen företagare.