Det är inspirerande att läsa om Liisa Petrykowska från Södertälje.

ANNONS

Hon är bara 30 år men tycks redan hunnit med mer än de flesta.

Liisa kom till familjehem innan tonåren och flyttade hemifrån redan som 17-åring. Hon blev kommunalpolitiker som 18 åring innan hon inledde studier inom meteorologi och teorietisk fysiker. År 2008 tog hon 40 universitetspoäng – ett helt normalt läsår – på bara 35 dagar.

”Men det är inget jag rekommenderar. Jag var ett vrak och sov nonstop i en vecka efteråt”, berättar Liisa för DI Weekend. 

Lämnade allt
För fem år sedan sade hon upp sig från en trygg och lovande forskarkarriär vid ansedda University of Washington för att starta bolaget Ignitia. Under sin forskarperiod i Seattle jobbade hon bland annat med satelliter år NASA och upptäckte ett sätt att tolka data för att ge träffsäkra väderprognoser i Afrika.

Nu bor hon och jobbar i Ghana.

”Det är småbönder som behöver vår tjänst, en sms-tjänst med dagliga lokala väderprognoser. Jag är säker på att den gör stor skillnad eftersom våra prognoser är mycket mer exakta och tillförlitliga”, säger Liisa till tidningen LT.

ANNONS
ANNONS

Sms:et går ut tidigt på morgonen och tidigare var Ignitias anställda tvugna att vara uppe hela natten för att få prognoserna klara i tid.

”Men nu har vi lyckats automatisera processen, och ingen behöver vara uppe nattetid”, säger Liisa Petrykowska till Ny Teknik.

Marknaden enorm
Bakom såddfinansieringen står affärsänglar som Percy Grundy, Magnus Wilkne, Thomas Blendow och Helena Casserlöv. Tillsammans äger de 15 procent medan Liisa Petrykowska kontrollerar resten.

Kostnaden för tjänsten är bara 2 cent per användning men marknaden är enorm. I dag har Ignitia kontor i både Kotoka International Airport i Ghana och på Södermalm. Bolagets ”superdator” finns i ett bergrum under Stockholm.

Informationen processas med hjälp av en särskild numerisk modell och algoritmer som företaget utvecklat. Datan skickas därefter vidare till meteorologer i Ghana, som gör själva prognosen.

Visst, den kostade mycket pengar, men det gick ändå att få tag i en, så var det inte förr. Då var det bara stora myndigheter och skolor som hade sådana datorer”, säger Liisa till LT.

ANNONS
ANNONS

Spöar BBC
Med en träffsäkerhet på hela 84 procent har 
Ignitia seglat upp som otippad marknadsledare. Motsvarande siffra för afrikansk tv och BBC är 30 respektive 39 procent.

”Ignitia gör gör att jag kan planera när vi ska så, gödsla och skörda. Att vara bonde utan pålitliga väderleksprognoser är som att vara blind utan en guide – du är dömd att gå under”, säger 48-årige lantbrukaren Mohammed Adamnashiru till DI Weekend.

Liisa Petrykowska ser hela området runt ekvatorn som en potentiell marknad. Men det är inte alltid så lätt. I Ghana är det enligt entreprenören enkelt att arbeta som kvinna och företagsledare. Men ju längre upp mot Sahara man kommer, desto fler frågar efter Mr Petrykowska.

”Vårt största problem är att inte kunna växa och nå nya marknader i den takt vi tänkt oss. Det är lite mindfulness över hela Afrika, man tänker inte så långt bakåt, inte så långt framåt, utan lever här och nu”, säger Petrykowska till DI Weekend.