På bara några månader har konsultföretag inom en rad olika branscher tvingats att sadla om för att klara den ekonomiska härdsmältan. Nu agerar bolagen istället som ”fullfjädrade kriskonsulter”, skriver tidningen.

Stefan Brocker, vd för advokatfirman Mannheimer & Swartling, vittnar om att en viss omflyttning har skett av jurister från, som han uttrycker det, traditionell transaktionsverksamhet till krishantering. Michael Wigge, vd på konkurrenten Vinge, säger till DI att 2008 var ett rekordår och att bolaget för första gången sprängt miljardvallen i omsättning.

På Boston Consulting Group drog man i december igång en så kallad ”bankakut” och på den amerikanska it-, strategi- och outsourcingkonsulten Accenture har man också tvingats till nytänkande i kristider. De senaste årens snabba tillväxttakt är enligt Sverigechefen Magnus Sjöqvist ”ett minne blott” men Accenture kommer inte att gå ned i affärsvolym.

ANNONS
ANNONS

”Intresset för outsourcing har funnits länge, men det rådande läget är en katalysator. Många företag är intresserade av all typ av kostnadsreduktion”, säger Magnus Sjöqvist till DI och tillägger:

”Den traditionella strategiverksamheten jobbar nu mycket med uppdrag som går ut på att få ut synergier. skala ned, öka precisionen i bearbetning av kunder och marknad och liknande när transaktionerna stannar av.”