I fredags kom koncernledningens besked: Siemens Industrial Turbomachinery, SIT, ska flytta sin tillverkning av ångturbiner från Finspång till Görlitz i Tyskland. Beslutet kom som en chock för den svensk SIT-vd:n Jan-Erik Rydén, skriver Dagens Industri.

”Jan-Erik Rydéns reaktion är att ’detta inte är vårt beslut’. Han tycker naturligtvis inte om det, men han kan ha en viss förståelse för beslutet”, säger SIT:s informationschef Mats Rosander, till Di.

Mats Rosander berättar att Finspång nu blir centrum för tillverkning av gasturbiner och att, ”även om ingenting ännu är officiellt” kommer att ske nya storsatsningar i den svenska fabriken.

Nu höjs kritiska röster från svenska fackförbund.

”Ett snabbt beslut har tagits i Tyskland. Lagar och regler som finns i Sverige har inte följts”, hävdar både Mikael Wiström och Kenth Gustafsson, ordföranden för Unionen respektive IF Metall på Siemens i Finspång till Norrköpings Tidningar enligt Di.

ANNONS
ANNONS

Totalt arbetar 2.700 personer på Siemens i Finspång. Trots flytten blir Jan-Erik Rydén kvar som vd för SIT, bekräftar Mats Rosander.