Munksjö klarar inte längre kreditvillkoren, de så kallade covenanterna, uppger tidningens källor.

ANNONS

Koncernen pressas av sjunkande massapris och minskade volymer, samtidigt som kreditkrisen kopplar grepp om industrin. Den forna kassakon Aspa Bruk i Askersunds kommun i Närke har allvarliga problem. Munksjö är ”belånat upp till skorstenarna”, som Di uttrycker det, med skulder till totalt uppemot 5 miljarder kronor.

Omsättningen ligger på 4 miljarder.

”Om bankerna inte accepterar en skuldsanering kan EQT lämna över nycklarna”, skriver Dagens Industri som konstaterar att det då återstår två alternativ: konkurs eller att bankerna driver vidare med förhoppning att kunna sälja.

”Bankerna vet att det är illa i Munksjö, men inte hur illa”, skriver tidningen.

Att veteranen Carl-Johan Simonsson nu väljer att kasta in handduken gör knappast saken bättre. Han berättar i artikeln att han har fått jobb som koncernekonomichef på Herenco.

ANNONS
ANNONS

Munksjös vd Jan Åström säger till DI att han gör allt för att försöke ”klara av att manövrera”. Han vill inte kommentera uppgifter om en finansiell bankräddningsplan.

”Men det är klart att i det här utsatta marknadsläget är skuldbördan ännu tyngre att bära relativt vår intjäning. I dagsläget har vi dock inte brutit några covenanter”, säger han.

ANNONS
ANNONS