Fackförbundet Unionen har, med hjälp av undersökningsföretaget SKOP, kartlagt svenska företagare . Och statistiken är ingen upplyftande läsning när det kommer till mångfald.

Enligt rapporten är den genomsnittliga svenska egenföretagaren i 4 av 5 fall en man och över 60 procent är över 50 år, framgår i ett pressmeddelande. Av sammanlagt 300 000 entreprenörer är bara 15 procent under 40 år och så få som 9 procent är födda utomlands.

Att svenska företagare är både äldre och i väldigt få fall kvinnor ser Unionen som en hot mot Sveriges utveckling.

”Sverige har hundratusentals egenföretagare. Här finns en enorm sysselsättningspotential om vi kan skapa rätt förutsättningar. Den framgångsrika svenska modellen med kombinationen av omställning, företagande och trygghet måste även inkludera egenföretagarna”, säger Unionens förbundsordförande Martin Linder i en kommentarer.

Att tryggheten är lägre för ”egna” än för människor med fast anställning slår hårt mot de som vill ta steget – framför allt för kvinnor som oftare än män tar mer ansvar i hemmet och oftare jobbar inom offentlig sektor, menar säger Unionens chefsekonom Lars Jagrén till Di.se.

ANNONS
ANNONS

”Det är mycket ny teknik som kommer att bära tillväxten framöver och då kan man fundera på om 50-plussarna är de bäst lämpade för uppgiften. Behövs det inte fler 20- och 30-plussare också?”

Vidare visar undersökning på en positiv syn på framtiden bland Sveriges entreprenörer. 25 procent svarar att man har mer att göra nu än ett halvår tidigare och 18 procent har funderat på att anställa de senaste sex månaderna.

LÄS VIDARE: Gamla rävar dominerar bland Sveriges egenföretagare [Di.se] >

PRESSMEDDELANDE: Läs hela rapporten här [Unionen] >