Krisen inom detaljhandeln fortsätter. Under måndagen hölls ett möte med modehandeln och näringsminister Ibrahim Baylan. Nu kräver branschen att regeringen agerar.

ANNONS

Nya skärpta restriktioner pressar detaljhandeln ytterligare.

I rena siffror är det ingen munter julläsning som presenteras av Stilindex från Svensk handel. De visar att klädförsäljningen backade med nästan 30 procent i november, och skoförsäljningen med ännu mer – strax under 50 procent.

Uppmaningen från Folkhälsomyndigheten att ställa in mellandagsrean – blev droppen som fick skon att rinna över.

Clas Løvland, etableringschef på Nilson Group – som driver omkring 200 skobutiker under flera olika varumärken, säger till Di att den senaste tiden har varit nattsvart försäljningsmässigt.

”Vi hade ett tapp på mellan 50 och 60 procent i november. I Stockholm var det kanske 70–80 procent. November är vår bästa månad normalt sett, så det slog stenhårt.”

Olika uppmaningar

Han och många andra inom branschen har svårt att hänga med i de olika uppmaningarna från myndigheterna.

ANNONS
ANNONS

”Det är motsägelsefullt att säga att ’ni ska ha öppet butikerna men ni ska inte ha mellandagsrea’. Och det säger man i en situation där man vet att mångas överlevnad hänger på att man får ihop en mellandagsrea,” säger han.

Att ha likviditet i företaget är något som de flesta handlarna brottas med, och många väntar fortfarande på stödpengar från regeringen för sommaren. Ibrahim Baylan, som inte ville ställa upp på intervju, gav inga klara besked om utbetalningar – vid måndagens krismöte.

Innan nyår

Indiskas vd, Karin Lindahl, var med vid mötet.

”Enligt ministern är det många legala och konstitutionella hinder och det kommer tyvärr inte gå snabbare. Det är olyckligt för vi tror att det börjar bli ganska bråttom,” säger hon och klargör:

”Något måste presenteras på den här sidan nyår.”

Läs mer: Fortsatt ”drastiska” ras för klädhandeln

 

ANNONS
ANNONS