Det är tidningen Forbes och undersökningsföretaget Statista som har undersökt vilka som är världens bästa arbetsgivare. Ett par svenska storbolag hamnar högt upp på listan. 

annons
annons

För fjärde året i rad har tidskriften Forbes, i samarbete med undersökningsföretaget Statista, rankat de bästa arbetsgivarna i världen. Detta genom att samla in data från 160 000 hel- och deltidsanställda medarbetare i 58 länder, inom organisationer som verkar i flera olika nationer eller regioner, skriver tidningen Chef. 

De tillfrågade fick bland annat svara på frågor om sin vilja att rekommendera sin arbetsgivare till vänner och familj, hur nöjda de är med organisationens hantering av covid 19-krisen, dess jämställdhetsarbete, sociala ansvarstagande, rekryteringsarbete och ekonomiska fotavtryck.

Kammar hem förstaplatsen

De anställda på Samsung är nöjda med sin arbetsgivare enligt undersökningen. Den sydkoreanska tech-jätten kammar hem förstaplatsen, tätt följd av amerikanska storbolagen Amazon, IBM och Microsoft.

Att jobba hemma är en stark trend under pandemin. Teknikbolagen har kunnat anamma det nya arbetssättet betydligt lättare än många andra branscher som till exempel transport- och resebranschen.

Listan består av sammanlagt 750 bolag i 45 länder. I Sverige är de anställda mest nöjda med sina arbetsplatser hos Volvo Group som hamnar på plats 21, följt av Ikea på plats 31.

Världens bästa arbetsgivare 2020

1. Samsung (Sydkorea)

2. Amazon (USA)

3. IBM (USA)

ANNONS
ANNONS

4. Microsoft (USA)

5. LG (Sydkorea)

6. Apple (USA)

7. Adobe (USA)

8. Alphabet (USA)

9. Siemens (Tyskland)

Sverige-baserade företag på listan:

21. Volvo Group

31. Ikea

ANNONS
ANNONS

308. SKF Group

321. Atlas Copco

503. Ericsson

504. Stena

Läs mer: De är Sveriges tio bästa Superföretag