Bronshjälten från VM 1994 har efter fotbollskarriären haft en turbulent resa som investerare och affärsman, rapporterar Dagens Industri.

Tomas Brolins hälftenägda bolag Twinnovation tillverkar den fullständigt oglamorösa produkten ”Twinner” – ett svenskutvecklat dammsugarmunstycke som gör det enklare att rengöra under byråer och soffor, där andra vanliga munstycken inte kommer åt.

”Tomas Brolins investering har beskrivits som ett förlustprojekt men han har hela tiden haft en långsiktig tro på idén”, skriver DI.

Twinnovation AB, som det före detta Italien-proffset äger tillsammans med uppfinnaren Göran Edlund, har tagit stryk av höga kostnader och piratkopiering av patentet. Företaget har också drabbades av interna stridigheter och styrelsebråk, något som fått till följd att vd:n sparkats och övriga investerare kastats ut.

Men det senaste bokslutet talar sitt tydliga språk.

Twinnovation omsatte i fjol 14,8 miljoner kronor och gjorde en vinst på 5,8 miljoner – en vinstmarginal på över 40 procent. Den sammanlagda vinsten de senaste fyra åren uppgår till 14,4 miljoner.

Brolin och Edlund har för första gången i företaget historia – och mitt under brinnande finanskris – unnat sig en ordentlig utdelning på 3 miljoner kronor.

Tillsammans med Exportrådet har Twinnovation expanderat internationellt och har i dag 20 procent av sin försäljning utanför Norden.

ANNONS
ANNONS

”Twinner” tillverkas i Tjeckien och säljs, lagerhålls och distribueras av jätten Melitta, vilket enligt DI gör att munstycket når så gott som alla butiker som säljer dammsugare.

”Vi har rensat upp en del och sänkt kostnaderna och sett till att få stopp på kopiorna eftersom det drog ned försäljningen”, säger Göran Edlund till DI.