Mukesh Ambani är Indiens rikaste man och enligt CNN Money investerar han nu 20 miljarder dollar (knappt 172 miljarder kronor) på att ombesörja att hundratusentals indier ska få tillgång till ett blixtsnabbt internet.

Endast en femtedel av Indiens vuxna befolkning har i dag internet, och det vill alltså Mukesh Ambani ändra på genom det mobila nätverksprojektet, som uppges både ha snabbhet och styrka för nedladdningar av exempelvis videofilmer.

Tanken är att den inhemska befolkningen som nu får möjlighet att surfa via nätet ska få servicen gratis under resten av året och sedan endast betala 149 rupier (2,25 dollar, alltså 19:30 kronor) per månad.

”Allt som kan gå digitalt går digitalt”, sade Ambani under sitt företags årsstämma förra veckan, enligt CNN.

Han tillade att ”Livet går digitalt”.

ANNONS
ANNONS

I Indien är alltså tillgången på internet ytterst begränsad för landets invånare. Det finns få offentliga wi-fi-platser och i de fattigaste bostadsområdena och på landsbygden saknas infrastruktur för utbyggnad och snabba bredbandslösningar.

Om miljardären Mukesh Ambanis plan går i lås innebär det en revolution för Indiens mest utsatta invånare då hundratusentals miljoner människor kan få möjlighet till internet. I första hand via smartphones, skriver CNN Money och konstaterar att flera techjättar, däribland Google och Facebook försökt komma till rätta med den här problematiken.

Mukesh Ambani har å sin sida, framgår det, rest ett jättelikt 4 G-telekomtorn i Indien och som han uppskattar redan nu når 18.000 städer och 200.000 byar. Hans vision är att i mars nästa år nå 90 procent av befolkningen.

LÄS MER: ”India’s richest man offers free 4G to one billion people” [CNN Money] ›