En regeringsutredning föreslår att kläder som innehåller kemikalier som ses som miljöskadliga ska beskattas högre än andra plagg. Skillnaden kan vara 95 procent. ”Det vore mycket olyckligt om regeringen väljer att gå vidare med denna skatt”, säger Företagarnas hållbarhetsexpert Philip Thunborg. 

Regeringsutredningen slog fast att skatten bör införas 1 april 2021. Vissa plagg som inte innehåller kemikalier som ses som miljöskadliga beläggs med skatteavdrag, skriver Avfallssverige.

Branschorganisationen Företagarnas hållbarhetsexpert Philip Thunborg är kritisk mot skatten. I ett debattinlägg skriver han att en stor majoritet av kläder som säljs inte innehåller de aktuella kemikalierna.

”Det är orimligt att företagare ska bli skattskyldiga oavsett om produkterna de saluför innehåller skadliga kemikalier eller inte. Utredningen om denna skatt på mode bedömer att ungefär 84 procent av alla kläder och skor som omfattas av lagen inte innehåller kemikalierna som skatten ämnar reglera bort”, säger han.

Föreslår EU-förbud istället

Han skriver att ett regelverk kring kemikalierna bör utarbetas på EU-nivå, samt att coronakrisen har förändrat villkoren för Sveriges företagare.

ANNONS
ANNONS

”De antaganden som utredningen presenterat gjordes före coronakrisen. Nu är risken stor att det blir betydligt fler arbetstillfällen och butiker som försvinner. Det vore mycket olyckligt om regeringen väljer att gå vidare med denna skatt. Det branschen behöver är att ta igen de förluster som krisen orsakat. Förslaget behöver skrotas helt och hållet”, säger han.