Det unga företaget som hyr ut elsparkcyklar får kritik för undermålig arbetsmiljö.

ANNONS

Det skriver Di Digital som tagit del av handlingar från Arbetsmiljöverket. Voi är ett av de ledande bolagen på den nya marknaden för elsparkcyklar i Sverige, och värderades nyligen till en miljard kronor.

Bolaget har inte upprättat någon ansvarsfördelning mellan chefer, arbetsledare och arbetstagare när det kommer till arbetsmiljön – något som Arbetsmiljöverket har krav på.

”Vid inspektionen konstaterades att ni inte regelbundet undersöker era arbetsförhållanden och bedömer riskerna för ohälsa och olycksfall i arbetet”, skriver myndigheten i en rapport efter en inspektion, enligt artikeln.

Arbetsmiljöverkets dokument kring Voi visar också att en person som frilansar som ”hunter” – det vill säga någon som letar rätt på sparkcyklar på vift och ställer tillbaka dem på laddning – kan få mellan 30 och 150 kronor per fordon, före skatt. Voi hade i juni mer än 900 registrerade ”hunters”, skriver Di Digital.

Arbetsmiljöverket vill att Voi gör en riskbedömning för ohälsa och olycksfall för bolagets anställda. Det gäller fysiska, psykologiska och sociala förhållanden för medarbetarna, enligt Di Digital.

ANNONS
ANNONS

LÄS MER: Elscootrar en förlustaffär: Går sönder efter 40 dagar [Dagens PS] >