Fredrik Wester, som för andra gången har tagit över vd-posten i dataspelsföretaget Paradox, erkänner att han har utsatt en anställd för ”olämpligt beteende” 2018.

ANNONS

Det är efter larmrapporter om trakasserier och mobbning på Paradox som Fredrik Wester berättar att han utsatte en kvinnlig anställd för vad han själv kallar ett olämpligt beteende för tre år sedan.

I en serie tweets bekräftar Wester att händelsen ska ha ägt rum.

Fredrik Wester har blivit vd i bolaget för andra gången, äger 33 procent av bolagets aktier och har arbetat med Paradox sedan 2003.

Det har stormat kring bolaget ett tag efter en medarbetarundersökning som visar att kvinnliga anställda på bolaget i hög grad har varit utsatta för oönskad sexuell uppmärksamhet, skriver Dagens Nyheter.

Anställda vittnar om en ”boy’s club” där företaget skyddar förövare som gör sig skyldiga till olämplig beröring och sextrakasserier.

Fredrik Wester skriver nu på twitter att han själv har utsatt en anställd för olämpligt beteende i samband med en konferens. Inte långt därefter fick han avgå efter tio år som vd.

Nyligen återfick han den posten efter att Ebba Ljungerud tog över för tre år sedan.

Fredrik Wester förklarar på twitter att hans olämpliga beteende inte hade något samband med avgången 2018.

”I motsats till vad människor kanske tror så hade det här ingenting att göra med att jag slutade som vd 2018, vilket då redan hade planerats för i över sex månader”, skriver han.

ANNONS
ANNONS

I medarbetarundersökningen, som DN tidigare tagit del av och rapporterat om, listas flera slutsatser som alla pekar på en arbetsmiljö där allvarliga kränkningar tycks förekomma.

Bland annat konstateras att kränkande eller felaktig behandling ”är ett systematiskt och alldeles för vanligt förekommande problem”, att kvinnor i hög grad är utsatta, att det råder en tystnadskultur som befästs från ledningsnivå, och att bolaget skyddar förövare på chefsnivå.

Läs också:

Fredrik Wester tillbaka som vd för Paradox – aktien rusar
Facket: ”Kränkande behandling systematiskt” på Paradox