Sverigedemokraterna har svängt och vill nu sälja delar av statens ägande i telekomjätten Telia, skriver Dagens industri.

SD står redo att sälja bolaget med undantag för den infrastruktur som bedöms ha säkerhetspolitiska värden. Det som har fått partiet att byta fot kring Telia är bolagets aviserade köp av Bonnier Broadcasting. Det senare äger bland annat TV4 och CMore.

”Förutsättningarna för ägandet av Telia har ändrats i och med köpet av TV4. Eftersom staten redan har public service skulle staten bli en alldeles för dominant medieaktör. Det är en situation vi inte ska försätta oss i”, säger Mattias Bäckström Johansson, SD:s gruppledare i näringsutskottet, till Di.

ANNONS
ANNONS

Staten äger 37 procent i Telia. Posten är värd cirka 70 miljarder kronor och vid en helförsäljning går staten miste om årliga utdelningar på cirka tre miljarder kronor.

En potentiell köpare uppges kunna vara riskkapitalisten Christer Gardell. Han diskuterade ett intåg redan 2017 och det krävs endast aktier för sex miljarder kronor för att bli största ägare om staten kliver av, skriver Di.