Scanias lastbilar kommer att provköras av den tyska armén under hösten som en del av en upphandling värd 20 miljarder kronor. Det skriver Dagens Industri.

I konkurrensen om att vinna kontraktet finns också Iveco, Man och Mercedes. Den lastbil som Scania erbjuder till Bundeswehr är R 500 ur nästa lastbilsgeneration, NTG. Det handlar alltså om en kommersiell lastbil som kommer att modifieras efter militära specifikationer.

Scanias chanser att vinna kontraktet bedöms som bra tack vare att man numera har Volkswagen som ägare. Tidigare har bolaget bara kunnat se på när de stora beställningarna från Bundeswehr gått till Man och Mercedes eller Iveco som har sina rötter i Tyskland.

Provkörningarna uppges komma att pågå i tre till fyra månader och därefter läggs en första seriebeställning. Hur stor den blir är okänt.

Per Salberg, projektledare på Scania och ansvarig för Tyskland, sade till Di att man har den modernaste produkten och att det finns en segervittring i striden om den första ordern.

”Vi tror att vi får skriva kontrakt i november. Det är vår förhoppning att proven går så bra att vi går vidare i en kontraktsdiskussion. Då kan första leveransen bli i november ett år senare”, sade han.

ANNONS
ANNONS

Bolagets största affär på den militära marknaden på senare år är ordern från Nederländerna på drygt 2.000 lastbilar som kan växa ännu mer om optionerna utnyttjas.