28 bolag har nu en kvinnlig vd, en ökning med 65 procent på ett år. Dock kvarstår många mansgrisiga skräckexempel.

Börsbolagens toppskikt har aldrig varit så jämställt som nu. Det gäller även i företagens ledningsgrupper där 23 procent uppges vara kvinnor.

Det skriver SvD med hänvisning till Allbrights senaste rapport. Om utvecklingen fortsätter väntas en fjärdedel av ledarna på börsen vara kvinnor nästa år medan styrelserna kan vara jämställda 2024.

Men det finns också farhågor om att den positiva trenden avstannar.

”Risken finns att vi framöver kommer att se en minskad andel kvinnor i börsens topp”, säger Allbrights vd Amanda Lundeteg i artikeln.

”Faran är överhängande att om de nya kvinnorna som nynoterade bolag bidrar med uteblir, ja då har vi bara kvar de här gamla elefanterna på börsen som har slagit dövörat till. Vi har haft en fin trend med att andelen kvinnor ökar varje år, även om det varit blygsamma siffror, men den kan brytas”, säger hon.

ANNONS
ANNONS

Fortfarande är nio av tio vd:ar män och var fjärde bolag har inga kvinnor alls i ledningen, framgår det.

Men inom vissa sektorer släpps kvinnorna fram i hög grad. Här utmärker sig hälsovård, fastigheter och finans medan endast i snitt 16 procent kvinnor återfinns inom industrins ledningsgrupper, särskilt alarmerande låg är siffran bland onoterade industribolag. Där är bara 13 procent kvinnor på ledande befattningar, något som Amanda Lundeteg anser är ”bedrövligt”.