Av 39 miljarder kronor har endast 621 miljoner kronor betalats ut, enligt SVT. Nu öppnar finansminister Magdalena Andersson för att förlänga ansökningstiden.

Granskningen visar att bara 11 000 svenska företag har sökt det så kallade omställningsstödet.

Från början trodde regeringen att 180 000 företag skulle bli föremål för krispengarna vars syfte varit att hålla bolagen flytande under värsta fasebn av coronakrisen – i mars och april.

”Antingen väntar man med att söka, eller också är behovet mindre än vi trodde därför att de svenska företagen går bättre än vi befarade”, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till SVT.

Krångligt regelverk omger stödet

Hon tillägger att det är överraskande att inte fler företag ansökt om statliga stödpengar.

ANNONS
ANNONS

Ansökningstiden som skulle löpa ut sista augusti förlängs nu, enligt vad Magdalena Andersson. Det aviserar finansministern i Sveriges Radio.

Jonas Frycklund, biträdande chefsekonom på Svenskt Näringsliv, säger i artikeln att bedömningen är att regelverket som det ser ut gör att stödpengarna inte kommer att gå åt.

Även när det gäller hyresstödet från staten är det bara en bråkdel som hittills utnyttjat stödet. Här hade regeringen räknat med att 5 miljarder kronor skulle betalas ut men endast 25 miljoner kronor har hittills beviljats stödet.

”Vi trodde det här skulle skalas upp fortare. Men det är en unik situation. Det är klart att man alltid kan diskutera om man hade kunnat utforma någonting på något annat sätt”, säger Magdalena Andersson till SVT, som även gått till botten med de andra stödformerna från regeringen under coronakrisen: permitteringsstödet, den sänkta arbetsgivaravgiften och sjuklönestödet.

Läs hela artikeln.