Moderaterna vill att staten snabbt byter strategi för att rädda jobben. ”Vi har råd”, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson i partiet.

Klockan 9 i morse presenterade Moderaterna sitt utspel, som innebär statliga satsningar på 100 miljarder kronor per månad till näringslivet under april och maj, rapporterar TT.

Sverige bör göra som grannländerna

Det handlar om åtgärder i en akut fas av coronakrisen, enligt M som vill slopa arbetsavgifterna helt och ge företagen 100 procent statligt stöd vid korttidspermitteringar.

Staten bör, precis som i Danmark och Norge, täcka företagens kostnader helt under den extraordinära period som Sverige ni går igenom i den globala covid-19-pandemin.

ANNONS
ANNONS

”Det är för tider som de här som vi har vårt ekonomiska ramverk. Vi har råd”, anser Elisabeth Svantesson, enligt TT.

Kräver kraftfullt politiskt agerande

Under morgonen har Dagens PS berättat att Stockholms handelskammare kräver att regeringen går in med uppåt 400 miljarder kronor. En analys visar att de insatser som gjorts inte är tillräckliga.

”Därför råder vi regeringen att agera ännu kraftfullare och ta höjd för en kostnadsram på uppåt 400 miljarder kronor”, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms handelskammare.

När det gäller Riksbanken lånepaket för att upprätthålla kreditförsörjningen till krisande företag inkluderas nu även enskilda näringsidkare. Syftet att inkludera enskilda firmor är att underlätta för de penningpolitiska motparterna att finansiera sin utlåning till flera olika former av icke-finansiella företag med lån hos Riksbanken. Vidare har Riksbanken beslutat att erbjuda fler anbudstillfällen inom ramen för programmet för vidareutlåning till företag, enligt Riksbanken.