Aktiespararna kräver att lastbilsbjässen med vd Martin Lundstedt lägger korten på bordet.

”Det är oacceptabelt att Volvo fortsätter mörka i den här frågan genom att inte utreda hur det här kunde ske och att de som bär ansvaret inte ställs till svars”, säger Mats Mats Ekberg, bolagsbevakare på Aktiespararna, till Dagens Industri.

Mats Ekberg är Aktiespararnas representant på Volvostämman i Göteborg i dag, onsdag, och Aktiespararna vill ha svar på hur stor miljardsmäll som väntar Volvo efter den olagliga kartell som lastbilstillverkaren deltog i och som 2016 fick Volvo, enligt Di, att gå med på att betala 6,5 miljarder kronor i böter till EU.

Men kartell-skandalen tog inte slut med det utan flera advokatbyråer har, som Di tidigare berättat, även dragit i gång ”en juridisk strid i megaformat” mot Volvo och övriga lastbilsjättar i kartellen.

ANNONS
ANNONS

Därmed hotar nya, omfattande skadeståndskrav, och det är bland annat storleken på skadestånden och vem på AB Volvo som bär ansvaret som Aktiespararna vill ha svar på.

Volvo ger inga besked, och inte heller om man har ingått några förlikningar där parter i olika länder, enskilt eller genom grupptalan, agerar. Volvo skriver dock i en not i årsredovisningen, enligt Di, att man har för avsikt att försvara sig mot såväl kunder som externa parter.

Aktiespararna anser att Volvo riskerar att vilseleda aktiemarknaden, enligt artikeln.

”Det är en stor besvikelse att varken Volvo eller andra ägare velat gå till botten med detta. Det handlar ju om brottslig verksamhet och som redan kostat Volvo och därmed aktieägarna miljardbelopp i böter till EU”, säger Mats Ekberg till Di.