Efter avslöjandet om personalens oro försöker hon nu lugna medarbetarna.

ANNONS

Dagens PS berättade i går, med hänvisning till Expressen, om den kalabalik som kantar den svenska möbeljätten efter grundaren Ingvar Kamprads bortgång för drygt ett år sedan.

I dag leds Ikea av Ingvars söner Peter, Mathias och Jonas och många ifrågasätter om trion har vad som krävs för att den gigantiska möbelsuccén ska fortsätta, exempelvis har vinsten för Ingka Holdings – som äger Ikea – krympt med 8 miljarder kronor under fjolåret jämfört med året innan.

Det faktum att Ikea varslat 7.500 medarbetare runt om i världen samtidigt som 11.500 ska nyanställas spär på oron.

Nu skriver Sverigechefen Lena Herder i ett brev till personalen, som Expressen tagit del av, att alla delar av organisationen genomgår en stor förändring och att den ”är förenad med att vi tvingas fatta beslut som inte alltid är lätta”.

Processen handlar i mångt och mycket om omställningen till e-handel och digitalisering, men den kännetecknas alltså av stor turbulens. Och efter publiciteten i går beslutade Sverigechefen Lena Herder att skriva till medarbetarna, där hon bland annat ventilerar att många medarbetare säger att de inte känner igen sig i förändringsarbetet som Ikea nu genomgår.

ANNONS
ANNONS

”Men om det finns tidigare eller nuvarande kollegor som känner så, är det deras upplevelse och inget jag ifrågasätter. Vi är innerligt måna om att göra detta så bra som vi bara kan, men uppenbarligen finns det en förbättringspotential i vårt arbete”, skriver Lena Herder, enligt Expressen.