Ikea aviserar att man tänker bli det första stora klimatneutrala möbelföretaget, och investerar över två miljarder kronor för att nå denna milstolpe till 2030. Bland annat handlar det om nyköpt skog i Litauen.

Satsningen görs av Inter Ikea Group, som äger Ikeas varumärke. Miljösatsningen ska ske på två olika fronter.

Den första är en minskning av utsläppen vid produktionen, till exempel genom att förnya och byta ut industriella tillgångar. 2030 ska all produktion ske genom förnybara energikällor, skriver Sydsvenskan.

”Det görs redan mycket, men det finns en del produktionsprocesser som konsumerar mycket energi. Till exempel metall, glasproduktion och keramik för att nämna några” säger Torbjörn Lööf, vd på Inter Ikea Group till tidningen.

ANNONS
ANNONS

Den andra kategorin är en satsning på nyodling och mer effektiv hantering av skogsytor. Totalt äger Inter Ikea Group över 208.000 hektar skog i fem olika länder. Nu har man köpt ytterligare skog, främst i USA och Litauen, skriver The Guardian.

”Nu vill vi titta på hur vi kan binda mer koldioxid genom bra skogsskötsel”, säger Lena Pripp-Kovac, Inter Ikea Groups hållbarhetschef.

Dagens PS meddelade tidigare i november att Ikea de senaste åren spenderat över tre miljarder miljarder kronor på olika startups och digitala företag, varav många har en hållbar inriktning.

LÄS MER: Ikeas digital sväng – miljardinvesterar [Dagens PS] >