”Jag är väldigt besviken”, säger butiksanställd på klädjätten i 40 år.

H&M ändrar lagom till julruschen provisionsreglerna för tusentals butiksanställda, skriver bland annat Aftonbladet och förklarar att provision endast utgår om butiken infriar kravet på högre vinst.

Det här slår hårt mot de anställda, enligt fackförbundet Handels.

”Många butiker kommer inte nå upp till de kraven, vilket innebär att de torskar med runt 500 till 1.000 kronor per månad”, säger Jens Lundberg, pressekreterare på Handels, till tidningen och berättar att en del riskerar att förlora mer än så beroende på försäljning och antalet arbetstimmar.

Redan i dag är lönerna för de butiksanställda på H&M ”ganska låga”, konstaterar han.

Sussie Öst, butiksanställd i Mölndal, som jobbat 40 år för den svenska klädbjässen, är en av många upprörda.

ANNONS
ANNONS

”Jag är väldigt besviken, jag förstår inte att man ens kommer på idén. Ska man spara pengar finns bättre lösningar än att ta bort provisionen”, säger hon till Aftonbladet, som berättar att hon av allt att döma förlorar 700 kronor per månad i lön på H&M:s nya provisionskrav.

Dock tillägger hon att hon inte jobbar heltid och att de som gör det troligen förlorar ännu mer, upp till 1.800 kronor i månaden.

”Helst ska vi jobba gratis, känns det som”, säger Sussie Öst i artikeln.

Enligt H&M påverkar det nya provisionssystemet inte medarbetarnas grundlön. Kollektivavtalet följs och de nya reglerna kan i motsats till farhågorna höja de anställda provision, heter det.