Nissans utgående styrelseordförande Carlos Ghosn använde 17,8 miljoner dollar från ett inrättat dotterbolag till att köpa en lägenhet i Rio de Janeiro och ett hus i Beirut.

Det rapporterar Nikkei Asian Review med hänvisning till källor.

Uppgifterna kommer dagen efter att Nissan gått ut och sagt att Ghosn använt företagets tillgångar till personliga ändamål. Även styrelseledamoten Greg Kelly ska ha varit inblandad och båda var under intern utredning i månader efter att en visselblåsare varnat för vad som pågick.

Enligt Nikkei ska Ghosn ha använt nästan 18 miljoner dollar från ett holländskt dotterbolag som bildades 2010. Nissan finansierade verksamheten med över 50 miljoner dollar för investeringar men inga sådana blev av. Däremot gick en del av pengarna till Ghosns fastigheter i Rio de Janeiro där han växte upp och i Beirut där han utbildades.

ANNONS
ANNONS

Ghosn ska också mellan åren 2010 och 2015 ha rapporterat in hälften av de inkomster han egentligen inbringade. I både fallen med fastigheterna och lönen hade Greg Kelly en överblick över det hela och var ”djupt involverad”, enligt ett uttalande från Nissan på måndagen.

Skandalen har inte bara skakat om Nissan utan även dess allians med Renault och Mitsubishi. Ghosn är förutom styrelseordförande för Nissan också det för Renault och är även bolagets vd.

Både Nissan och Renault har rasat på börserna under måndagen och tisdagen på avslöjandena om de finansiella oegentligheterna. Ghosn är nu under utredning av japanska åklagare, vilka enligt uppgift erbjuder förlikning i utbyte mot bevis, enligt affärstidningen.

Läs även: Tunge bilbossen misstänks för ekobrott [DagensPS.se] >