Kosmetikabolaget Lyko utreds just nu för konkurrensbrott, avslöjar Dagens Industri. Konkurrensverket gjorde en gryningsräd mot företaget i oktober, då de misstänkte att Lyko samarbetade med två andra aktörer för att slå ut en konkurrent.

Konkurrensverket bekräftar till Dagens Industri att de genomförde räden:

”Vi var på plats och utförde gryningsräden, därefter har vi inlett en utredning. Hur den går vidare kan jag inte säga”, säger myndighetens presschef Jimmy Dominius till tidningen.

Konkurrensverket utreder om Lyko har arbetat med två andra bolag för att motarbeta en aktör inom hårvård att etablera sig på svenska marknaden. Anledningen till att misstankarna dök upp ska ha varit att bolaget larmat Konkurrensverket.

Lykos vd Rickard Lyko menar att allt har gått rätt till. Till Dagens Industri säger han att inget brott har begåtts:

ANNONS
ANNONS

”Vår inblandning är så minimal. Jag förstår varför utredningen gjordes hos oss, men vi har ingen direktinblandning i det här, som vi bedömer det.”

Han berättar även att under samma period som Lyko hade en träff med leverantörer så reade företaget ut sitt lager av ett av varumärkena. Kronologin var ”olycklig” säger han, men menar att det rör sig om en tillfällighet.

Konkurrensverket motiverar räden med att man vill undvika att viktiga bevis undanröjs i det fall ett brott begåtts. Även de två bolag Lyko misstänks ha samarbetat med är under utredning.