Flygtrafiken kan ha återhämtat sig till 80 procent 2023 – prognosen gör en snabbavveckling av Bromma flygplats ”orealistisk”, enligt expert.

ANNONS

Enligt en ny prognos från Transportstyrelsen, som Stockholms handelskammare hänvisar till, kan flygtrafiken ha återhämtat sig till 80 procent 2023, och vara på en 97-procentig nivå jämfört 2027 jämfört med 2019, det vill säga före pandemiutbrottet.

Prognosen borde kullkasta planerna på en snabb nedläggning av Bromma flygplats, enligt Carl Bergkvist, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare.

Stockholms handelskammare skriver att planerna på att snabbt avveckla Bromma flygplats är ”helt orealistiska” mot bakgrund av statliga Transportstyrelsens scenario om flygtrafiken.

Nedläggningsbeslut ”mycket olägligt”

”Prognosen är mycket positivare än de uppskattningar vi sett tidigare då återhämtningen gått snabbare än vad bedömarna räknat med. Det visar att läget är snabbt föränderligt och utifrån detta är det mycket olägligt att ta långtgående beslut om nedläggning av flygplatsinfrastruktur”, säger Carl Bergkvist i ett pressmeddelande.

”Det bästa vore naturligtvis att fokusera på att tillgodose en hög tillgänglighet, inom landet och internationellt, samtidigt som man söker sätt att bejaka teknikutvecklingen”, anser han.

Läs även: Utredaren: Då kan vi stänga Bromma flygplats [Dagens PS]

Läs också: MP till klimatangrepp på Moderaterna [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Per Bolund tagen i örat för beslut om Bromma flygplats [Dagens PS]

Läs vidare: Politisk storm mot Bromma-beslut [Dagens PS]