Företaget har blivit mer ont när det verkar i Kina. Dessutom utsätts etniciteter och kvinnor för trakasserier. Det är ingen smickrande bild som förre Google-chefen Ross LaJeunesse målar upp.

Ross LaJeunesse, som länge var chef för internationella relationer, kommer med angreppet på en blogg på sajten Medium, enligt BBC.

Han beskriver hur Google 2010 tog ett principiellt beslut om att inte verka i Kina om man skulle behöva medverka till censurering åt den kinesiska staten. Principen var ”var inte ond”.

Ross LaJeunesse menar att Google började avvika från den här principen redan inom ett år när nya produkter planerades att lanseras i Kina. 2017 började Google arbeta fram en sökmotor som kunde censurera innehåll.

Varje gång han föreslog en förbättring för mänskliga rättigheter ska han ha blivit åsidosatt. Han skriver också i sitt blogginlägg att minoriteter och kvinnor behandlas illa på företaget.

I stället för att jobba som Googlechef ska han nu angripa techjättar. Ross LaJeunesse kandiderar som demokrat till senatorsplatsen i Maine och han tror mycket på starkare reglering.

ANNONS
ANNONS

”Stora techföretag som Google kan inte längre få operera relativt fritt utan statlig översyn”, skriver han i sin bloggpost.