Domen föll i dag, tisdag, mot Ikea för spionskandalen i Frankrike. Ikea ska betala 10 miljoner kronor i böter.

ANNONS

Flera Ikeatoppar i Frankrike har stått åtalade i spionhärvan, däribland Ikea Frankrikes sparkade vd Jean-Louis Baillot som nu döms till två års villkorligt fängelse och ska betala motsvarande en halv miljon kronor i böter, rapporterar bland andra Ekot i Sveriges Radio.

Den franska nyhetsbyrån AFP berättar att den svenska möbeljätten Ikea ska betala en miljon euro, runt 10 miljoner kronor, i böter för att ha ägnat sig åt den olagliga verksamheten med att spionera på sina anställda.

Som Dagens PS kunde berätta på tisdagsmorgonen uppges Ikea i Frankrike ha spionerat på sina anställda åtminstone sedan 2009 och fram till 2012.

Poliser och privatdetektiver

De inblandade i rättsprocessen var två tidigare vd:ar ytterligare nio ledningspersoner och fyra poliser som varit Ikeatopparna behjälpliga i spionskandalen, som omfattat 400 Ikeaanställda i Frankrike och en del kunder.

Även privatdetektiver har varit involverade för att kartlägga Ikeapersonalens vandel. En av toppcheferna på Ikea som fick sparken i kölvattnet av härvan ska regelbundet ha skickat listor med anställdas namn till privatdetektiver.

Syftet har bland annat varit att ta reda på de anställdas politiska åsikter och fackliga verksamhet.

Härvan har resulterat i att fyra höga Ikeachefer fått sparken, dessutom har Ikeas rykte fått sig en ordentlig törn.

ANNONS
ANNONS

Ikea Frankrikes advokat Emmanuel Daoud har tidigare sagt, enligt TT, att Ikea redan straffats hårt när det gäller företagets rykte i spåren av skandalen.

Läs även: Ikeatoppar inför rätta – ska ha spionerat på kollegor [DagensPS.se] »