”Det är enorma pengar”, konstaterar Svenskt Näringsliv. Spana in summan!

Över 55 miljarder kronor. Det uppges vara prislappen som svenska företag får betala för brottslighet, enligt en studie som refereras av Dagens Industri, som uppger att det är lika mycket som Sveriges försvarsbudget och 10 miljoner mer än vad hela budgeten för det svenska rättsväsendet kostar.

”Det är enorma pengar”, konstaterar Karl Lallerstedt, ansvarig för säkerhetspolicyfrågor hos Svenskt Näringsliv, som beställt undersökningen av HUI Research.

Siffrorna baseras på en enkät med över 2.300 medlemmar i Svenskt Näringsliv och tidigare intervjuer på temat.

58 procent, mer än varannan företagare, uppger att de utsatts för brott någon gång under de senaste två åren, framgår det.

Där till svarar var tredje att brottsligheten blivit värre och mer än hälften spår att brottsligheten kommer att fortsätta förvärras framåt i tiden.

ANNONS
ANNONS

Den bransch som uppges vara hårdast drabbad är handeln, som enligt artikeln har direkta kostnader för brottsligheten på 17,6 miljarder kronor om året varav stölder och snatterier är den överlägset största kostnaden (11,5 miljarder kronor).

”Det senaste halvåret, året, har jag mött allt fler företagare som gett upp och resignerat inför brottsligheten”, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, enligt Di.

Näst värst utsatt är byggsektorn, som även är mest drabbad av bedrägerier.

När det gäller cyberbrott är tjänstesektorn mest drabbad, där uppgår kostnaderna för brottslighet relaterad till branschen 3,8 miljarder kronor per år.

Karl Lallerstedt efterlyser nu åtgärder från staten, han tycker det vore önskvärt att Brå – Brottsförebyggande rådet – ”får i uppdrag att kvantifiera kostnaderna för brottsligheten”, som Svenskt Näringsliv med hjälp av HUI Research nu gjort.