Orsakade raseri av kritiska röster och nu backar flygbolaget: ”Vår kampanj har blivit kidnappad”.

ANNONS

Det finns skäl att misstänka att kampanjen kidnappats och är utsatt för en attack, skriver SAS i ett pressmeddelande efter att ha plockat ner reklamfilmen som hade premiär i går, tisdag.

I filmen hävdar SAS att inget är genuint skandinaviskt och att smörrebröd är nederländskt och att köttbullar kan komma från Turkiet.

Bland andra SD:s partisekreterare Richard Jomshof har gått i taket över att flygbolaget påstår att många skandinaviska traditioner som midsommar och demokrati är importerade.

Jomshof skriver på sin Facebooksida att han fortsättningsvis tänker bojkotta SAS och aldrig mer flyga med flygbolaget. Han betecknar kampanjen som självhat och nonsens.

Även nazistiska Nordfront, propagandaorgan åt Nordiska motståndsrörelsen, anser att reklamen är en ”aggressiv attack” på Skandinavien, berättar Dagens Nyheter.

Kampanjen utmålas som rasistisk och anti-skandinavisk av kritikerna.

ANNONS
ANNONS

SAS kontrar i pressmeddelandet: ”När vi tittar på mönstret och antalet reaktioner på vår film finns det anledning att misstänka en attack och att vår kampanj har blivit kidnappad. Vi vill inte riskera att bli en plattform för någon annans värderingar, som vi inte står för. Därför har vi för tillfället tagit ner filmerna från våra kanaler och diskuterar nu nästa steg.”

Flygbolaget står fortsatt bakom budskapet i filmen, som nu alltså tagits ned från Youtube och andra sociala mediekanaler, och menar att reklamen handlar om resor som ”berikar oss”.