Rån mot butiker har stigit med runt 55 procent i mars-april jämfört med samma period förra året. Totalt rapporterades 109 rån under månaderna. ”Minskad upptäcktsrisk, ökad stress och desperation” är några av faktorerna som spelar in säger Per Geijer på Svensk Handel. 

Branschorganisationen Svensk Handel har studerat siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå). De visar att det under mars anmäldes 59 butiksrån, vilket är 59 procent fler än under fjolåret. I april hamnar siffran på 50, vilket är en ökning med 52 procent.

Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer ser flera orsaker till ökningen.
”Coronautbrottet har ändrat människors beteende på flera plan och vi kan konstatera att även kriminaliteten förändrades under krisen. Minskad upptäcktsrisk, ökad stress och desperation hos de kriminella har troligen spelat in. Butiksrånen har minskat under en längre tid och att vi nu ser en plötslig ökning är bekymmersamt”, säger han i ett uttalande.

ANNONS
ANNONS

Störst ökning i Göteborg och Malmö

Rån mot varor är den kategori som ökat mest, då dessa ser en ökning med 74 procent, medan motvärnsrån* har stigit med 70 procent. Även traditionella kassarån har stigit.

Ökningen har varit kraftigast i Göteborg och Malmö, skriver Dagens Handel.

* En stöld då gärningspersonen blivit hindrad och då försökt hota, slå eller knuffa sig ur situationen med stöldgodset i behåll