48-årige Ljubo Mrnjavac från skånska Limhamn, känd från TV-serien ”Draknästet”, blev förmögen då han för tio år sedan sålde sitt bolag Pölsemannen, en kedja med mobila korvvagnar, till en av Danmarks största företagskoncerner, Tulip Food Company.

ANNONS

Efter en period som chef på Tulip Food startade Ljubo Mrnjavac riskkapitalbolaget Scandinavian Cap tillsammans med den välkände skånska näringslivsprofilen Greg Dingizian. Våren 2009 grundades Rosengård Invest tillsammans med E.ON, Swedbank och Trelleborg AB.

Affärsidén är att investera i företag som drivs av entreprenörer med utländsk bakgrund, i både nya och befintliga företag.

”Verksamheten bygger på affärer och inte på välgörenhet”, skriver Rosengård Invest på webben.

Ljubo Mrnjavac, som är född i Kroatien, berättar för Veckans Affärer om hur svårt han själv hade när han startade Pölsemannen som 22-åring. Han kände sig aldrig direkt diskriminerad men fick inga banklån och kände sig motarbetad av etablissemanget.

”Det tände en gnista hos mig som starkt bidrog till att våra korvvagnar blev en succé till slut. Det är den här gnistan som jag vill hjälpa till att tända hos andra entreprenörer nu”, säger Mrnjavac i intervjun.

”Vi investerar i invandrare helt enkelt därför att de har en speciell drivkraft”, fortsätter han.

ANNONS
ANNONS

Rosengård Invest har hittills gjort fem investeringar; rengöreingsproduktleverantören Ikaros Cleantech, mobiltjänstbolaget Beepsend, programvarubolaget Manna från himlen, fullserviceföretaget Comparative och turistindustriinvesteraren Croviva.

”Titta på vilka bolag som är intressanta i dag. Det är de som kombinerar samhällsnytta med affärer och jag är övertygad om att det inte bara är en tillfällig trend”, säger Ljubo Mrnjavac till VA.