Det har alltmer sett ut som att mobilen haft desktop nere för räkning vad gäller konsumtionsmönster i e.handeln. Men under coronapandemin har desktopen rest sig och kommit in i matchen igen.

Det är företaget Klarna som har analyserat hur svenskar beter sig vad gäller näthandel under coronavirusets framfart.

”Det är ett tydligt trendbrott inom e-handeln att andelen köp från datorer har ökat under senaste veckorna. Särskilt tydligt är det bland vardagsinköp, där majoriteten av köpen genomfördes från mobiltelefoner så sent som för ett par veckor sedan. Att det blivit såhär kan troligtvis hitta sin förklaring i att de som vanligtvis inte handlar lika mycket på nätet har börjat handla mer, och är mer trygga med att använda datorn. En ytterligare förklaring kan vara att många av de som brukar sköta vardagsbestyr och köpa mat på mobilen på väg hem från jobbet, numera arbetar hemifrån”, säger Viveka Söderbäck, Klarnas expert på konsumtionsbeteende, i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Särskilt tydligt blir skiftet inom mat och dryck, där datorer nu gått om användandet av mobiltelefoner. Inom mode har andelen datoranvändare också ökat, men tre av fyra köp göra fortfarande med mobilen i dessa kategorier.

Av köpen som genomförts på Klarnas plattformar kan man se att Södermanlands län, Västernorrlands län, Dalarnas län, Stockholms län och Uppsala län, är de län e-handeln ökar mest gentemot genomsnittssvensken. När det gäller kommuner är det Bjurholm (Västerbottens län), Vansbro (Dalarnas län), Vaxholm (Stockholms län), Dals-Ed (Västra Götalandsregionen) och Båstad (Region Skåne).