Amazon är nära att krossa facket, efter att ett försök av arbetarna att organisera sig i Bessemer, Alabama, ser ut att misslyckas efter en omröstning.

annons
annons

Arbetare på ett av Amazons lager i Bessemer, Alabama, USA har försökt organisera sig och få till en fackförening. Amazon har kampanjat hårt emot en facklig organisering. Inte ett enda av företagets många lager i USA har ett fackförbund, och Amazon har inte mött ett liknande försök till organsiering sedan 2014, skriver CNBC.

Två tredjedelar röstar nej

Det hela har lett till en omröstning huruvida lagret ska gå med i Retail, Wholesale and Department Store Union (Butiks-, grossist- och varuhusfacket).

Det ser också ut att sluta där. 55 procent av de röstberättigade arbetarna har lagt en röst, och de flesta säger nej, rapporterar CNBC. Av 3 215 lagda röster har 1 100 nejröster inkommit och bara 463 har röstat för att ansluta sig till facket.

Anklagelser om valfusk

Det återstår en hel del röster att räkna, men just nu leder nej-sidan med mer än två tredjedelar av rösterna. Den infekterade valkampanjen har lett anklagelser om valfusk och rättsprocesser kan vänta i efterspelet. Hundratals röster har ifrågasatts, främst av Amazon.

Amazon, vars vd Jeff Bezos är världens rikaste man, försökte ursprungligen fördröja omröstningen och har försökt krossa facket via en webbplats, brett distribuerade flygblad och textmeddelanden till anställda, liksom obligatoriska möten, där det uppmuntrade anställda att ”rösta NEJ”, skriver CNBC.

ANNONS
ANNONS

”Vårt system är sönder och Amazon utnyttjade det till fullo. Vi kommer kräva att arbetsnämnden håller Amazon ansvarig för dess olagliga och extrema beteende under kampanjen”, säger Stuart Appelbaum, vd för fackföreningen RWDSU, i ett uttalande, skriver e-handel.se.

Läs mer: Amazon-arbetarna väntas få kollektivavtal – Dagens PS