Riksbanken presenterade i mars ett lån på 500 miljarder kronor till banker, för att dessa pengar skulle vidarebefordras till företag. Nu berättar Arbetsmarknadsnytt att pengarna som verkligen nått företag ligger på en promillenivå av denna summa.

Arbetsmarknadsnytt skriver att enbart 187 miljoner av de 500 miljarder som utannonserats av Riksbanken hade lånats ut till företag vid början av april.

Det var den 13 mars som riksbankschef Stefan Ingves sade att ”det här är i princip gratispengar som vi förväntar oss att bankerna förmedlar vidare till företagen. Det kommer vi att följa upp noga när det här programmet löper”.

Initiativet går ut på att Riksgälden står för 70 procent av risken för de 500 miljarder som ska lånas ut från banker till medelstora och små företag. Den övriga risken står bankerna för.

”Varför skulle bankerna låna ut pengar?”

Stefan Fritzdorf, ägare av två bagerier i Stockholm och utbildad civilekonom, säger till Arbetsmarknadsnytt att bankerna saknar egentligt incitament att låna ut pengar till krisande företag i större utsträckning.

”Varför skulle de låna ut pengar till ett företag som med stor sannolikhet kommer gå i konkurs bara för att banken sedan ska försöka kräva in pengarna hos Riksbanken”, säger han.

Han anser istället att staten bör upprätta en ny utlåningsmekanism riktad till företag, liknande myndigheten som har hand om studiemedel, CSN.

”Det vore lämpligt om staten inrättade en egen utlåningsfunktion för denna typ av pengar precis som CSN. Det vore inte svårt att i efterhand kontrollera om pengarna har använts på ett schyst sätt”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Nordea: Företagsakuten liten del av lånen

Banken Nordeas presskommunikatör Mikaela Östman säger till Arbetsmarknadsnytt att de har genomfört ett 50-tal lån genom det statliga företagsstödet. Det är en liten del av den totala låneverksamheten säger hon:

”Lånet från Riksbanken motsvarar bara en mycket liten del av vår totala upplåning, mindre än 0,5 procent. Vi kommenterar i regel inte vår upplåning i detalj, men har bekräftat att vi har deltagit i anbudsförfarandet”.