PS-BAROMETERN – här sammanställer vi svaren från Dagens Fråga. Vad tycker läsarna egentligen om nyhetsveckan som gått?

I skrivande stund har 2313 av Dagens PS läsare valt att avlägga en röst i våra dagliga frågor. Den förtkortade nyhetsveckan hade flera intressanta ämnen.

Måndagens fråga handlade om stillasittandet i samhället. Enligt en ny rapport från Barnhälsovården är var tionde fyraåring i Stockholms län fet eller överviktig. Läsarna var överens om att det här är ett problem för befolkningens hälsa – drygt 82 procent röstade ja i frågan. Många har säkerligen upplevt problemet på en personlig nivå, och sett vad det kan leda till i ett barns uppväxt.

Tisdagens fråga var långt mer kontroversiell, då den handlade om hemskolning. Enligt en nyhet som publicerades av SVT så har en familj bott utomlands långa perioder för att barnen skall kunna undvika den svenska skolplikten. Trots frågans kontroversiella bakgrund verkar läsarna överens om att hemskolning borde vara ett godkänt alternativ – ett något förvånande resultat. Skolplikten inrättades ju av en anledning, och om någon familj får dispens kan fallet blir mycket prejudicerande.

ANNONS
ANNONS

Slutligen ställde vi i onsdags frågan ”Borde marijuana legaliseras i Sverige?” och här var opinionen mycket delad. Frågan engagerade många läsare, då knappt 1100 personer avlade en röst. En ”legaliseringsvåg” sköljer över USA, och i Kanada har drogen varit tillåten för privat bruk sedan förra hösten. Både ja- och nej-sidan har starka argument.