Assa Abloys fabrik ligger i i industriområdet Barkan, en del av den israeliska bosättningen Ariel. Fabriken tillhör det israeliska helägda dotterbolaget Mul-T-Lock som köptes av Assa Abloy år 2000.

ANNONS

Detta är olagligt, enligt en ny rapport från Diakonia i samarbete med Svenska kyrkan och Sidafinansierade Swedwatch. I rapporten, som offentliggjordes på tisdagen, kritiseras Assa Abloy hårt.

I ett skriftligt uttalande säger sig koncernen ha tagit intryck av rapporten rörande verksamheten i Barkan och har efter genomgång ”beslutat att se över situationen”. En internutredning har tillsatts med uppdrag att undersöka förutsättningarna för en flytt av verksamheten, skriver Assa Abloy.

Informationschef Ann Holmberg säger till TT och Ekot att detta i klartext betyder att företaget kommer att flyttas. Joakim Wohlfeil på biståndsorganisation Diakonia applåderar beslutet men är samtidigt kritisk.

ANNONS
ANNONS

”Jag är lite chockad över vilken dålig kunskap de har i de här stora företagen när det gäller internationell rätt. De kan knappast ha missat att det pågår en konflikt i området och att bosättningarna är en het fråga. Det kommer ju regelbundet gäster från Sverige till fabriken, enligt lokalanställda”, säger Wohlfeil till TT.