Den inhemska konkurrensen i Kina är mördande – och nu expanderar uppstickarna även internationellt.

ANNONS

Affärsvärlden beskriver ett ABB i brygga och tidningen tycker sig känna igen mönstret från Ericsson och telekombranschen.

Gång på gång har svenska aktörer lagt krokben på sig själva. År 2004 vann kinesiska Huawei en stor upphandling hos statliga Banverket – bolagets första referenskontrakt utanför tillväxtmarknaderna. Vidare har Telia Sonera, till Ericssons stora förtret, valt Huawei som leverantör till bolagets 4G-nät i Oslo.

Något liknande skulle aldrig ha hänt i USA, noterar branschexperter som tidningen talat med.

”När vi talar med våra kunder här i USA säger de i dag att bara ni håller ungefär samma pris så får nu ordern. De vill inte få in kinesisk utrustning i sina nät. Det är bara protektionism som kan stoppa dem just nu”, säger en amerikan i telekombranschen till Affärsvärlden. 

Och precis på samma sätt som Huawei gjort, har ABB:s konkurrenter börjat att etablera sig i Afrika följt av forna öststaterna, där de kan dra nytta av kinesiska biståndsmiljarder.

ANNONS
ANNONS

Det talas även om piratkopiering som ett stort problem. En högt uppsatt chef inom telekomvärlden berättar för Affärsvärlden att kineserna skickat stora delegationer till fabrikerna, för att sedan dela ut informationen till lokala konkurrenter, varpå produkter kopierats på detaljnivå. 

ABB har i dag elva samriskbolag inom kraftområdet i Kina. Flera utvecklingscenter, bland annat ABB Robotics, har flyttat till Kina, lockade av en attraktiv bolagsskatt. När Kina för några år sedan plötsligt chockhöjde skatten för företag som inte ladde tillräckligt mycket FoU i landet, flyttades ännu mer av ABB:s verksamhet över, rapporterar AFV. Till exempel know-how kring spjutspetstekniken ”800 kilovolt”, som flyttat från Ludvika till Chongqing.

Enligt ABB:s Sverigechef Sten Jakobsson är nedgången i Kina bara tillfällig. Offereringen och orderingången har enligt honom åter kommit igång efter svackan i våras då det statliga kinesiska energibolaget state Grid bestämde sig för att enbart gynna inhemska aktörer. Kineserna kommer dessutom att få det svårt att bygga tung kraftöverföring på 800 kV, menar Jakobsson.

Men oavsett vad ABB-ledningen säger sprider sig oron som en löpeld i organisationen. Tidningen målar upp en skrämmande bild av ökad kinesisk konkurrens. Enligt en centralt placerad källa inom ABB är det ”högst osäkert” om bolagets fabriker i Kina kommer att få några fler order. Att detta strider mot WTO-reglerna är något som Kina högaktligen struntar i, säger källan till Affärsvärlden.

Läget är mycket spänt och få vågar uttala sig med namn. En chef på ett svenskt exportföretag säger till tidningen att det medför stora affärsmässiga risker att sticka ut hakan.

Charlotte Brogren, generaldirektör för statliga Vinnova och tidigare utvecklingschef för ABB Robotics, säger att det är dags att vakna upp. Det pågår ett krig om kapital och kompetens, menar hon.

ANNONS
ANNONS

”Det finns enorma möjligheter med nya växande marknader men vi måste sluta vara naiva och arbeta mer taktiskt”, säger hon till tidningen.