USA meddelar att man svartlistar fem kinesiska bolag, som sägs ha stöttat Rysslands militär under invasionen av Ukraina. Sanktionerna är menade att skicka ett “tydligt budskap” till alla som ställer sig på fel sida i konflikten.

ANNONS

President Bidens administration meddelade under tisdagen att man beslutat att svartlista fem kinesiska bolag som påstås ha gett stöd till Rysslands militär, både innan och under kriget i Ukraina. Rent praktiskt innebär straffet att företagen inte längre får motta exporter från amerikanska företag. 

Bolagen som det handlar om är Connec Electronic, King Pai Technology, Sinno Electronics, Winninc Electronic och World Jetta (HK) Logistics.

Oro över Kinas och Rysslands relation

“Dagens beslut sänder ett tydligt budskap till företag och individer världen över att om de försöker stötta Ryssland kommer de inte bli behandlade väl av USA”, säger Alan Estevez, från USA:s handelsdepartement. 

Enligt Financial Times bottnar beslutet att svartlista bolagen i oron över de successivt starkare banden mellan Peking och Moskva. Oron tog särskilt fart när Xi Jinping och Vladimir Putin i februari skrev på ett avtal som beskrev ländernas partnerskap som “gränslöst”.

Anklagar inte regeringen

Handelsdepartementet i Washington var dock tydliga, när beslutet offentliggjordes under tisdagen, att man inte anklagar den kinesiska regeringen för att ha levererat militärutrustning till den ryska armén. 

Men genom att svartlista de kinesiska bolagen markerar USA ytterligare sin beredskap att straffa de som ställer sig på Rysslands sida i konflikten. 

”Normalt energi- och handelssamarbete”

Det är också första gången som USA straffar kinesiska företag för att ha hjälpt den ryska militären sedan Putin inledde invasionen av Ukraina i februari. 

ANNONS
ANNONS

“Kina och Ryssland upprätthåller ett normalt energi- och handelssamarbete, och kinesiska företags legitima intressen bör inte straffas”, säger en talesperson för den kinesiska ambassaden i Washington om beslutet.

Läs hela artikeln på Financial Times.

Läs mer: Lögnernas krig – Ukrainas kamp mot fake news