”Det finns en alldeles uppenbar risk att det blir varsel och konkurser”, säger Andreas Åström, samhällspolitisk chef på Almega, till Di.

ANNONS

Regeringen har aviserat förlängt stöd till krisdrabbade företag. Men även om företag kan tillgodoräkna sig förlängningen retroaktivt är Andreas Åström på Almega rädd för att processen blir segsliten och att företag hinner duka under.

”Många bolag kommer att vara tvungna att ligga ute med pengar i tre fyra månader”, säger han och befarar en ökning av antalet varsel och konkurser.

Regeringen har sagt att stödet ska vara på plats från mitten av februari nästa år, det vill säga när remissrundan och lagrådsförfarandet är avklarat.

Almegas samhällspolitiska chef, Andreas Åström, ligger på makthavarna och har skrivit brev till finansdepartementet, framgår det i Dagens Industri (obs, betalvägg).

Även Visita, besöksnäringens branschorganisationen, sätter press på regeringen och har uppvaktat finansdepartementet med ett brev.

ANNONS
ANNONS

”Vi behöver stöd nu”

Visitas vd Jonas Siljhammar säger till Di att stödåtgärderna till hotell och restaurangar brådskar. Han beskriver det som akut.

”Vi behöver stöd här och nu”.

Han pratar om intäktstapp på 70 till 80 procent för hotell- och restaurangnäringen, som drabbades hårt redan under första pandemivågen.

Nu, när andra virusvågen slagit till, är motståndskraften bland de utsatta företagen lägre, menar han.

Jonas Siljhammar tycker att besöksnäringen får bära hela bördan i pandemin.

ANNONS
ANNONS

”Varför ska alla restriktioner trädda just oss?” undrar han i Di-artikeln.

Han säger också att ett snabbt förfarande från staten när det gäller krisstöd till företagen ”kan rädda tiotusentals jobb”.

I morgon, torsdag, är tanken att finansminister Magdalena Andersson (S) (eller hennes statssekreterare) ska ge besked om stöden i finansutskottet.