Den första konkursvågen till följd av coronapandemin verkar ha avtagit, baserat på extra konkursstatistik för perioden 1-25 maj, enligt UC.

ANNONS

Antal bolag som går i konkurs per dag i maj spås uppgå till 22 företag. Det kan jämföras med 20 bolag i konkurs per dag under 2019.

En bransch där konkurserna spås öka är inom hotell- och restaurang.

”Hotell- och restaurangbranschen har det fortsatt tufft. Inom denna bransch går 2,6 aktiebolag om dagen i konkurs jämfört med 1,5 förra året, vilket är en ökning av konkurser inom segmentet med 70 procent i maj månad, jämfört med maj i fjol. Många restauranger får nu draghjälp av uteserveringar och att de erbjuder hemleveranser av mat. Många vill också stödja sin lokala restaurang. Restauranger har dessvärre ofta låga marginaler och likviditet. Sammantaget kommer konkurstalen vara fortsatt höga i den här branschen”, kommenterar Richard Damberg, ekonom på UC.

Enligt UC blir vinnarna under en andra konkursvåg de företag som snabbt ställde om till att erbjuda digitala lösningar, samt lågprisbolag.

ANNONS
ANNONS

”Den första vågen av konkurser slog ut många redan svaga företag med dålig lönsamhet. Jag tror att en andra våg av konkurser senare i sommar eller till hösten är att vänta. Vi väntar oss ett uppsving för lågprisbutiker och en bred uppgång för e-handlare”, avslutar Richard Damberg.