Nästan alla småföretagare vill göra affärer på den offentliga marknaden, men två av tre missar chansen, enligt ny rapport.

ANNONS

Enligt rapporten från Företagarförbundet bränner två av tre småföretagare chansen att göra goda affärer på den offentliga marknaden.

I dag är det endast två tredjedelar av förbundets medlemmar som är med i matchen när anbudsförfarandet i offentliga upphandlingar avhandlas.

Försvinnande få småföretagare uppges ha koll på vilka möjligheter som offentliga affärer innebär, både för den egna branschen och regionen som man verkar i.

Dramatiska siffror

Sex av tio småföretag gör inga affärer alls på på den offentliga marknaden, enligt rapporten som även visar att 4 867 medlemsföretag i Företagarförbundet sålde varor och tjänster till kommuner, regioner och myndigheter under 2020 för ett värde av 13,5 miljarder kronor.

Nästan alla, 96 procent av småföretagarna, uppger att de vill eller kanske vill göra affärer på den offentliga marknaden.

Mest häpnadsväckande är att inte ens 10 procent av Företagarförbundets medlemmar har grepp om hur stora summor deras kommun eller region gör beställningar för i form av varor och tjänster genom upphandlingar.

Ordförande: Måste bli enklare

De är omedvetna om sin egen marknadspotential, konstaterar Företagarförbundet.

”Rapporten visar att det offentliga och småföretagen hittar varandra, men alldeles för sällan. Det behövs ännu bättre möjligheter för småföretag att lämna anbud och det måste vara enklare att göra affärerna”, säger Mats Assarsson, ordförande för Företagarförbundet, i ett pressmeddelande.

För att ändra på situationen har Företagarförbundet inlett ett samarbete med företaget PublicInsight, som uppges vara experter på offentliga affärer.

ANNONS
ANNONS

Småföretag erbjuds stöd i sälj- och anbudsarbetet, marknadspotential, tips om affärer och liknande.

”I dag är det en djungel för en småföretagare att hitta vägen fram till en offentlig affär. Vi är guiden och garanten för att företag ska hitta rätt”, säger Fredrik Tamm, vd för PublicInsigh.

Läs även: Bankdöd i landsbygd drabbar företag: ”Samhället förlorare” [Dagens PS]