Småföretagare angriper Baylan: "Rejäl orättvisa"

Uppdaterad: 15 dec. 2020Publicerad: 15 dec. 2020
Näringsminister Ibrahim Baylan (S) slår tillbaka mot kritiken mot coronastödet där enskilda näringsidkare är mer oskyddade än företagare som driver aktiebolag. (Foto: TT)
Näringsminister Ibrahim Baylan (S) slår tillbaka mot kritiken mot coronastödet där enskilda näringsidkare är mer oskyddade än företagare som driver aktiebolag. (Foto: TT)

Företagare som driver enskild firma kan inte som aktiebolagsägare permittera sig i coronakrisen. “Har inte lika mycket fasta kostnader”, hävdar ansvarige näringsministern Ibrahim Baylan.

ANNONS
ANNONS

Det här anser småföretagaren Daniel Hallgren, som uttalar sig i Dagens Nyheter, är diskriminerande.

“Det är en rejäl orättvisa att vi som betalar skatt ska försörja andra företag, för att vi har valt fel bolagsform”, säger han till tidningen.

De olika stöden i pandemin till landets företagare från regeringen skiljer sig åt kraftigt. Företagare som har eget aktiebolag kan exempelvis permittera sig själva, eftersom de också är anställda i bolaget.

Men det har den som driver enskild näringsverksamhet ingen möjlighet att göra. Som enskild näringsidkare är du inte anställd utan tar en större risk med ditt företagande.

Tvingades säga upp sin personal

Daniel Hallgren, som driver koncept- och inredningsföretaget Every little detail agency, uttrycker besvikelse över regeringens stödpaket.

“När det i våras började diskuteras på presskonferenser om miljardstöd så tänkte jag, som nog alla andra företagare, att det kanske finns en chans att överleva det här. Men sedan visade det sig att det inte gällde enskilda företagare”, säger han till DN som berättar att han sa upp sin personal i somras efter att uppdragen och inkomsterna försvunnit i coronakrisen.

Han var berättigad till omsättnings- och omställningsstöd, men stödåtgärderna kom för sent och täckte dessutom inte alla kostnader, framgår det.

“Aktiebolag fick permitteringsmöjligheter ett par veckor in i krisen. Omsättningsstödet kom åtta månader senare, först då kunde vi söka. Många hade redan gått i konkurs vid det laget”, konstaterar Daniel Hallgren i artikeln.

Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas Riksförbund, håller med i DN om kritiken mot krisstödet till företag och tycker att det “blir konstigt när man ska särskilja olika bolagsformer”.

Näringsministerns svar på kritiken

De som hamnar i kläm är enskilda firmor och handelsbolag, och den som har enskild näringsverksamhet drabbas dessutom privatekonomiskt, konstaterar han.

Han efterlyser mer förståelse från ansvariga politiker och tycker att det är “absurt” att regeringen har så lite insikt i hur det är att vara småföretagare i en extraordinär situation.

Enligt näringsminister Ibrahim Baylan (S), som också intervjuas i DN, har enskilda näringsidkare inte “lika mycket fasta kostnader som aktiebolag”.

Ministern förstår frustrationen, säger han, och han är medveten om att det finns problem men menar att regeringen gör så gott den kan för att hjälpa krisdrabbade småföretagare.

“Jag hoppas och tror att vi med de här ganska stora resurserna som tillgängliggörs via skattebetalarna kan lyckas mildra effekterna för jobb och företagande. Men jag måste vara ärlig och säga att det också kommer bli negativa konsekvenser”, säger Ibrahim Baylan.

Läs även: Desperat besöksnäring pressar regeringen »

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS