Här är några företag och branscher som ramlade ner i ett hål, som DN skriver, när Astrid Lindgrens Värld tvingades stänga.

ANNONS

Bara elva dagar efter polisens ingripande i somras, till följd av coronarestriktionerna, tvingades Astrid Lindgrens Värld stänga.

Det fick genast dominoeffekter på campingen i Vimmerby, Stadshotellet i Vimmerby och andra hotell, ett karamellkokeri, älgparken i Virum och ”en lång rad butiker, restauranger och kaféer i stadskärnan”, berättar Dagens Nyheter i ett reportage från Vimmerby.

”Många har tappat mellan 70 och 85 procent av sin årsinkomst. Hundratals bolag, i grunden friska verksamheter, har påverkats, uppskattar kommunalrådet Jacob Käll (C)”, skriver tidningen och förklarar att slaget blev hårt även för andra företag i Småland, däribland storköksgrossister, polkagriskokeriet i Gränna med flera.

Trots de bistra tiderna i spåren av pandemin finns det emellertid en kämpaglöd hos många av småföretagarna som DN träffat. Innovationsrikedomen är stor och många inser att deras verksamheter måste ändra inriktning för att överleva.

”Det ligger en sanning i att krisen är kreativitetens moder”, säger Lars Strannegård, professor vid och rektor för Handelshögskolan i Stockholm, i artikeln.

ANNONS
ANNONS

Läs hela reportaget.

Läs även: Konkurshotet hänger över Astrid Lindgrens Värld [DagensPS.se] »