Sverige noterar rekord i nya företag. ”Häftigt”, säger Vismas företagarexpert Boo Gunnarson till nyhetsbyrån TT.

ANNONS

När första halvåret passerat konstaterar Visma utifrån statistik från Bolagsverket att Sverige fått 40 000 nya företag, vilket uppges vara rekord i nya företag.

Ökningen av nyföretagandet är 9 procent jämfört med samma period i fjol, och ändå ökade nyföretagandet kraftigt då.

Ökningen ingen tillfällighet

”Företagandet ökade markant förra våren, därför är det häftigt att detta halvåret slår det förra, att det fortsätter och inte bara var en tillfällighet”, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma, till TT i en artikel på SvD.se.

Blekingen toppar listan över nyföretagandet, följt av Västra Götaland, Östergötland och Västerbotten medan Norrbotten oh Gotland är de två enda lönen av 21 där nyföretagandet inte ökar.

Det ska sägas att många enskilda näringsidkare inte är med i statistiken utan endast finns registrerade hos Skatteverket.

Så mycket ökade nyföretagandet i fjol

Under 2020 ökade nyföretagandet i Sverige med 14 procent. Aktiebolagen ökade då med 24,4 procent, enligt Nyföretagarbarometern.

Nästan 8 av 10 nyregistrerade företag var då, i samband med rapporten, aktiebolag.

ANNONS
ANNONS

I går, torsdag den 1 juli 2021, kunde Dagens PS med hänvisning till kreditupplysningsföretaget Syna även berätta vid sidan av ökningen av nya företag, så ökade även konkurserna i juni.

Läs mer om det här.

Enligt Bolagsverket startades 73 500 nya företag under 2020, vilket är det största antalet någonsin under ett år i Sverige. Se hela artikeln.